Course Content
Ενότητα 1.
Στην παρούσα ενότητα, θα ορίσουμε και θα αναλύσουμε τις ευρείες έννοιες της αυτογνωσίας, της αυτεπίγνωσης και της αυτοπαρακίνησης και θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα προκειμένου να είμαστε περιεκτικοί και να παρέχουμε επίσης ορισμένους χρήσιμους τρόπους για την επίτευξή τους. Και οι τρεις όροι σχετίζονται με τη συναισθηματική νοημοσύνη και αποτελούν βασικές δεξιότητες για ένα άτομο είτε στην επαγγελματική είτε στην καθημερινή ζωή.
0/7
Ενότητα 2.
Η αυτοσυνειδησία ορίζεται ως η τάση του ατόμου να επικεντρώνεται στη δική του/της συμπεριφορά , στις συνέπειες αυτών των συμπεριφορών καιτις σκέψεις των άλλων γιατον εαυτό του/της (Fenigstein, Scheier, & Buss, 1975).
0/7
Ενότητα 3.
Η κριτική σκέψη είναι μια διανοητική ικανότητα που επιτρέπει σε κάποιον να αναπτύσσει μια κρίση μέσω νοητικών διεργασιών που βασίζονται στην αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων και στην αξιολόγηση των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω της εμπειρίας και της παρατήρησης, προκειμένου να αναπτύξει και να βρει μια έγκυρη λύση: είναι μια διανοητική διαδικασία και όχι μια ικανότητα και, ως εκ τούτου, μπορεί να εκπαιδευτεί.
0/8
Ενότητα 4.
Η ενσυναίσθηση μπορεί βασικά να οριστεί ως η ικανότητα να αισθάνεσαι τα συναισθήματα των άλλων ή η ικανότητα να φαντάζεσαι τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι άλλοι. Είναι δυνατόν να δούμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης σε πολλά συναισθήματα.
0/5
Ενότητα 5.
Σε αυτή την ενότητα, θα μάθετε πώς να διαχειρίζεστε, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να αναλαμβάνετε την ευθύνη γι' αυτά.
0/7
Ενότητα 6.
Αυτή η ενότητα διδάσκει πώς να αναπτύξετε πρακτικές δεξιότητες επικοινωνίας και να δημιουργούν ένα ρεπερτόριο συναισθημάτων με τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων που επιτρέπουν στους χρήστες να παρατηρούν και να αναλύουν αυτές τις σχέσεις.
0/6
Ενότητα 7.
Πριν ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα, θα θέλαμε να πάρετε ένα στυλό και ένα χαρτί για να σκεφτείτε και να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις: Τι σημαίνει για εσάς ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Εξετάστε την προσαρμογή μεταξύ του σημερινού εργασιακού σας ρόλου και της ζωής σας εκτός εργασίας. Είστε ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
0/7
Ενότητα 8.
Τα θέματα ψυχικής υγείας αποτελούν αντικείμενο αυξανόμενης ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα. Πριν από την πανδημία COVID-19, 84 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή 1 στους 6) είχαν διαγνωστεί με κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας στην ΕΕ.
0/7
Emotional Intelligence for Emotional Resilience
About Lesson

Η ενσυναίσθηση μπορεί βασικά να οριστεί ως η ικανότητα να αισθάνεσαι τα συναισθήματα των άλλων ή η ικανότητα να φαντάζεσαι τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι άλλοι. Είναι δυνατόν να δούμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης σε πολλά συναισθήματα. Σημαίνει να μπορείς να νιώσεις τι περνάει εκείνη τη στιγμή κάποιος που έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο ή κάποιος που μόλις γέννησε.

Σύμφωνα με την Merriam-Webster, η ενσυναίσθηση ορίζεται εν μέρει ως “η πράξη της κατανόησης, της επίγνωσης, της ευαισθησίας και της έμμεσης βίωσης των συναισθημάτων, των σκέψεων και των εμπειριών ενός άλλου”.

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν στα δικά τους συναισθήματα, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η αρμονία για τα συναισθήματα των άλλων. Για τους ανθρώπους με υψηλή ενσυναίσθηση, η κατάσταση αυτή είναι ευκολότερη και είναι σε θέση να νιώσουν τα συναισθήματα των άλλων. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση το κάνουν αυτό αντιλαμβανόμενοι γνωστικά και συναισθηματικά μια εμπειρία που έχει βιώσει ή παρατηρήσει κάποιος άλλος.

Μελέτες για την ενσυναίσθηση έχουν αποκαλύψει ότι οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δείξουν συμπόνια και να βοηθήσουν τους άλλους.

Σύμφωνα με το Greater Good Science Center, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που μελετά την ψυχολογία, την κοινωνιολογία και τις νευροεπιστήμες, “η ενσυναίσθηση είναι ένα δομικό στοιχείο της ηθικής – η τήρηση του Χρυσού Κανόνα βοηθά τους ανθρώπους να μπουν στη θέση κάποιου άλλου”. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες και τις προθέσεις τους”.

Scroll to Top
Skip to content